Verslag clubavond EFG d.d. 24 februari 2021

Online bijeenkomst EFG op woensdag 24 Februari 2021

Thema: vrije opdracht in de M-stand (handmatig instellen sluitertijd, diafragma en ISO-waarde).

Er zijn voor vanavond 13 foto’s ingezonden. We spreken af dat we vooral de technische kant van elke foto gaan bespreken. En niet zozeer of een foto je wel of niet mooi vindt. Bedoeling is om van elkaar te leren waarom is de foto geworden zoals ie is) en elkaar te voorzien van tips hoe een foto ook gemaakt had kunnen worden. Deze keer zijn de foto’s dan ook niet van tevoren beoordeeld, maar direct door Jan gepubliceerd op de website, reeds

voorzien van de naam van de fotograaf. Door deze manier van bespreken en de efficiënte leiding van Jan bleek het mogelijk om toch alle 13 foto’s te bespreken en ook nog op tijd klaar te zijn!

Hieronder een korte opsomming van de besproken foto’s. Tussen haakjes telkens instelwaarden voor sluitertijd/diafragma/ISO.

Foto 1 Erik Zoerink (div-2.8-div):

Sterrenhemel (orion)aan de Berkel bij Maurice Startman. Het is een stack-compositie van circa 15 foto’s. Eriks bedoeling was om ook de melkweg te laten zien, maar dat is helaas niet gelukt, ook niet met een langere sluitertijd. Met het blote oog was deze overigens ook niet te zien. Er wordt gevraagd of Erik ons eens wil inwijden in de technieken van het stacken en het fotograferen van een sterrenhemel. Erik zegt dit volgaarne te willen doen.

Foto 2 Geert v.d. Veer (20-14-200):

“Bevroren” waterstroom bij de Mallumse molen, effect door lange sluitertijd. Geert heeft een grijsfilter toegepast. Hierdoor een mooi lichteffect en rust verkregen.

Foto 3 Helma Olden (1/800-7.1-1400):

2 vechtende fazanthanen, gevangen door een korte sluitertijd te hanteren. Scherpte-focus op de kop gericht. Helma wilde zowel scherpte in de foto, maar tegelijk ook de hevigheid van het gevecht laten zien.

Foto 4 Henk ter Horst (1/500-6.3-100):

Sneeuw-compositie. Henk laat ISO standaard op 100 staan, tenzij er een reden is om dit op te schroeven. Met nabewerking het blauw eruit gehaald. In sneeuw zit nl. altijd veel blauw waardoor het lastig fotograferen is. Geert: bij sneeuw altijd 2 stops overbelichten om echt witte sneeuw te krijgen. Foto 5 Henkjan Hilhorst (1/400-7.1-100):

“De hel van ‘21” gefotografeerd bij de oude berkeltak bij het Muldershuis. Lastig fotograferen want groot contrast tussen licht en donker. Met groter diafragma en kortere sluitertijd was de structuur op de tak beter zichtbaar geweest.

Foto 6 Ingrid van der Holst (1/200-3.5-100):

Ingrid geeft aan dat ze het deze keer wel erg technisch vindt. Geprobeerd een heldere frisse foto in de sneeuw te maken. Wellicht wat overbelicht voorin beeld, maar ook erg veel detail te zien in de foto.

Foto 7 Jan Bussink (1/100-10-100):

Zonsondergang aan de kant van het water. Jan was meer tevreden over dezelfde foto, maar dan genomen met zijn smartphone. Het bleek lastig om hetzelfde resultaat te behalen met zijn combinatie van Canon/Tamron. Is een smartphone dan soms toch in het voordeel door meer cameralenzen in één toestel? Door de witbalans flink te corrigeren kwam hij in de buurt van de smartphone-foto. Veel scherpte over het hele bereik.

Foto 8 Janny Hoenink (1/1000-5.6-200):

Foto gemaakt aan de Rekkenseweg. Takje kwam net in de zon, waardoor hij zijn schaduw over de sneeuw werpt. Hier is duidelijk te zien dat er veel blauw in sneeuw zit. De witte stipjes zijn reflecties van de sneeuwkristallen in de zon.

Foto 9 Ria Nijhof (1/1000-16-250):

Meeuwenkolonie Zwillbrock op zondagochtend 9:30 uur. Ria’s doel was de weerspiegeling van de zon op het ijs vast te leggen. Tevens een mooie “ster” van de zon. Horizon lijkt niet helemaal horizontaal of komt dat door de rietkraag? Door recht in de zon te fotograferen is wat lensflair te zien.

Foto 10 Truus Stotteler (1/6-7.1-100):

Foto gemaakt op statief na veel instellingen geprobeerd te hebben volgens Truus. Truus laat ISO altijd op 100 staan. Scherpe foto. Truus geeft aan dat ze moeite had met deze opdracht, niet haar kopje thee. Geprobeerd de rand op de achtergrond weg te krijgen, niet gelukt. Geeft wel diepte aan de foto.

Foto 11 Ursela Vogt (1/100-5-400):

Ursela’s doel was om op een wazige achtergrond de bloem er haarscherp uit te laten knallen. Ursela kon de foto niet toelichten doordat ze niet online aanwezig was vanavond. De vraag wordt gesteld waarom er bij helder daglicht gekozen is voor een ISO van 400? Bij normaal daglicht volstaat 100, zo is de algemene gedachte.

Foto 12 Willem Brons (1/2000-4.5-100):

Ramsbeek in winterse omstandigheden. Ondanks groot diafragma toch veel scherpte achterin beeld. Zon mooi gevangen achterin het beeld. Ook Willem was afwezig vanavond en kon geen toelichting geven. Iets minder voorgrond had de foto wellicht sterker gemaakt. Niettemin is de foto schilderachtig (“Anton Pieck”).

Foto 13 William Slotboom (geen instellingen bekend):

Winterse zonsopkomst. De ster in de zon doen vermoeden dat er een relatief lange sluitertijd is gebruikt. Helaas was William niet in de gelegenheid (slechte verbinding?) de foto toe te lichten en de instellingen te delen.

Het blijkt vanavond dat deze manier van foto’s bespreken wel leidt tot meer feitelijke discussies over de gemaakte foto’s. De één is wat meer enthousiast hierover dan de ander en dat mag natuurlijk. Zeker is in ieder geval dat we weer van elkaar geleerd hebben en dat is altijd goed!

Rondvraag:

Henk: ik heb moeite met zo’n lange avond achter het scherm te zitten. Henk stelt voor om het seizoen in online-vorm voortijdig te beëindigen na de volgende bijeenkomst. Wellicht kunnen we binnen wat mogelijk is, een uitje plannen in het voorjaar of iets organiseren in de zomer (BBQ?). Henk krijgt links en rechts wel bijval. We spreken af dat een ieder hierover nadenkt en bij de volgende bijeenkomst nemen we dan een beslissing hoe we dit seizoen willen afronden.

Erik: heeft iemand er bezwaar tegen als ik de foto’s van vanavond op de EFG-pagina op facebook zet? Er zijn geen bezwaren.

Volgende bijeenkomst: woensdag 31 maart. Het thema is dan “brug”. Foto inleveren uiterlijkop woensdag 24 maart.

HjH, Eibergen 14 maart 2021.

Comments are closed.