Verslag clubavond EFG d.d. 25 nov 2020

Beste Gildenaren,

Hierbij een kort verslag van de digitale bijeenkomst van het EFG d.d. 25-11-2020

 • Laat ik beginnen met de complimenten voor Jan Bussink; het is al weer de 2de keer dat hij alles omtrent de digitale bijeenkomsten regelt en monitort: Hulde!
 • Afmeldingen waren er van Jannie, Ursela en Geert; de afmelding van Jannie geldt voor een langere periode vanwege familieomstandigheden. Ik heb met haar afgesproken, dat ik op gezette tijden contact met haar heb namens het EFG.
 • Ik heb me ‘blauwe vingers’ zitten schrijven tijdens de besprekingen van de foto’s; van iedere deelnemer heb ik de commentaren op elke foto genoteerd; ik doe hieronder m’n best daar een samenvatting van te geven, m.a.w. jullie zullen niet al jullie individuele opmerkingen terugvinden in dit verslag.
 • Foto 1 was van Ria

Opmerkingen variëren van prachtige foto met fraaie zonnestralen en topplaat tot is wel echt een foto waarvan je meteen zegt: ’t is duidelijk, het onderwerp van deze foto is schaduw. Er was ook een opmerking over vlekjes in de foto, waarschijnlijk veroorzaakt door stofjes op de sensor. William bood spontaan aan Ria te helpen met het reinigen van de sensor.

Aantal punten: 39

 • Foto 2 was van Willem

Opmerkingen variëren van duidelijke schaduwfoto met mooi lijnenspel tot een moeilijke foto die niet begrepen wordt en een speelse enintrigerende foto door z’n abstractheid én hoe is ie gemaakt. Antwoord van de fotograaf: deel van de cirkel die je ziet is de rand van een glazen tafel en daardoor is het rechterdeel van de foto het spiegelbeeld van links.

Aantal punten: 39

 • Foto 3 was van Jan

Opmerkingen variëren van mooie en echte schaduwfoto tot wel een beetje saai; wellicht ook omdat je een dergelijke foto van iedereen verwacht had; gewoontjes. Er had wel wat meer contrast in gemogen en de voorgrond had wat langer gemogen; ook wordt gewezen op de 1/3-2/3 regel.

Aantal punten: 32

 • Foto 4 was van Truus

Opmerkingen variëren van leuke, verrassende, creatieve en originele foto met een fraaie compositie tot het geheel is nogal flets. Ook werd geopperd dat de foto wellicht aan kracht zou winnen als het rechtse glas er afgesneden zou worden en misschien in zwart/wit.

Aantal punten: 40

 • Foto 5 was van Miranda

Opmerkingen variëren van heel goede foto tot topfoto en perfect. Enkelen vinden dat de foto nóg sterker zou zijn geworden als het linker boompje er afgesneden zou zijn, maar anderen vinden dat juist dat boompje meer diepte geeft aan de foto. Conclusie: een prachtige foto waar de fotografe trots op mag zijn. Uit het aantal toegekende punten blijkt dat deze foto “het perfecte plaatje” is. Gefeliciteerd Miranda!

Aantal punten: 46

 • Foto 6 was van Erik

Opmerkingen variëren van mooi idee met scherpe rondingen van de gitaar, mooi spelen met licht, fantastisch, mijn winnaar tot de uitsmijter: ‘het lijkt wel of de gitaar bevallen is van een contrabas!’ Opmerkingen over de donkere onderkant: verklaring van de fotograaf ‘de gitaar stond op een donkere tafel én ik de onderkant bewust donker gehouden’.

Aantal punten: 44

 • Foto 7 was van Bert:

Opmerkingen variëren van moeilijke foto, wat wil de fotograaf bereiken, er is meer schaduw dan op de foto / dubbele schaduw: wáár komt die vandaan?; gemiddelde, enigszins saaie foto. De foto voldoet wel aan de opdracht. Commentaar van de fotograaf: de schaduwen komen van een flessenhouder met 2 armen, vandaar de dubbele schaduwen.

Aantal punten: 30

 • Foto 8 was van Geert

Opmerkingen variëren van leuke foto, maar met ander standpunt wellicht beter tot wow wat een plaat, foto pakt je, de laarsjes knallen van de foto, plavuizen geven warmte aan de foto, mooie kleurstelling tot mijn winnaar. Wel vindt een aantal dat de schaduw wel erg groot/dominant is, door de jurk die gedragen wordt; misschien was broek of legging mooier geweest.

Aantal punten: 37

 • Foto 9 was van Henk

Opmerkingen variëren van meer een tekening dan een foto, hoort niet bij schaduw, een nogal ingewikkelde foto, kan er niet veel mee tot kunstig en knap gemaakt, creatief, abstract en strak beeld, raadselachtig mooi, leerling op een glasplaat, die zit te studeren: ik vind het kunst.

Aantal punten: 34

 • Foto 10 was van Ingrid

Opmerkingen variëren van heel creatief, geweldig idee, origineel, mooi lijnenspel, grappig gedaan tot wellicht een andere uitsnede, zodat ook de diagonalen in de hoeken eindigen, onrustige foto.

Aantal punten: 34

 • Foto 11 was van Helma

Opmerkingen variëren van bijzonder creatieve foto met prachtig lijnenspel, de kleuren spatten eraf, topfoto, superfoto, ‘power of imagination’ tot razend moeilijke foto om te maken, waardoor lijnenspel van licht en schaduw niet altijd klopt.

Aantal punten: 43

 • Foto 12 was van Henkjan

Opmerkingen variëren van een leuk idee, maar een mindere uitvoering m.n. door het zwarte deel boven; anderen vinden dat juist nodig vanwege de witte anjer die dan beter uitkomt. De zachtgroene achtergrond wordt fraai gevonden. De schaduw had iets meer naar links gekund, waardoor de bloemknopniet in de schaduw zou vallen. Een antal vindt dat de schaduw van de anjer té donker (zwart) is, waardoor de tekening in de schaduw is verdwenen.

Aantal punten: 33

 • Foto 13 was van William

Opmerkingen variëren van is dit schaduw of spiegeling, wél weerspiegeling tot prachtfoto, super gemaakt, prachtige spin. Wel wordt nog de aanvullende opmerking gemaakt, dat deze foto van een vroeger tijdstip (winter) is gemaakt. Ter verontschuldiging: William was niet op de hoogte dat de foto recent dient te zijn gemaakt, met dien verstande: we maken de foto’s in de weken tussen de bijeenkomsten; m.a.w. vandaag 26 november 2020 kan begonnen worden met de

foto-opdracht voor de maand december: mijn straat.

Henk

26-11-2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.