Verslag clubavond EFG d.d. 27 jan 2021

EFG Fotobespreking 27 januari 2021
Onderwerp: “stilte”

Foto 1                                                                                                                                                             57 pnt

Het openluchttheater. Een mooie foto. Prachtige symmetrie en een goede uitsnede.De rondingen van de tribune komen zo schitteren uit. Mooi dat ie in z-w is gemaakt.
Toelichting eigenaar: Henk ter Horst:

In eerste instantie heb ik de foto in kleur gemaakt, maar omgezet in z/w is deze veel sterker en rustiger.

Foto 2                                                                                                                                                             51 pnt

Een foto met een mooie compositie. De stilte wordt juist benadrukt door de persoon die er zit. Maar de blik wordt wel getrokken naar de man die er zit. Misschien sterker als hij meer naar voren was gesitueerd? De scherpte: in de gewelven worden de kleuren flets. Gevolg van hoge iso. (iets wat soms niet anders kan in een wat donkere omgeving)
Toelichting eigenaar: Truus Stotteler
Inderdaad ik had B iets meer naar voren moeten plaatsen. En ja, de hoge iso komt inderdaad door de donkerte. Ik ben het dus eens met het commentaar.

Foto 3                                                                                                                                                             52 pnt
Een foto met mooie diagonaal. “Je wordt op deze manier de stilte ingezogen”. Sterk. Er zit een mooie scherpte diepte in en tegelijk toch ook weer niet helemaal scherp. Tips: misschien de rails iets meer in de linkeronderhoek laten starten en rechts wat van het groen afsnijden? Zou deze foto in z/w misschien sterker zijn?
Toelichting eigenaar: Henkjan Hilhorst
Dit is de Borkense Baan. Toen: volop leven en industriële activiteit, nu: stilte. Vond ik een mooi symbool. Ik heb gekeken naar omzetting in z/w, maar dan zou deze foto een sfeer krijgen die ik niet wilde hebben.
Foto 4                                                                                                                                                             57 pnt

Ook weer een foto met een prachtige compositie. De stilte goed getroffen door de persoon daar op die steiger. De verdeling in derden maakt hem ook sterk. Zelfs de diagonale lijn van de afzettingslijn (ballen) komt precies in de zon uit! Knap gedaan! Is een fijn beeld om naar te kijken.
Misschien de schaduw van de persoon iets langer maken door een lager standpunt? Het begrip standpunt krijgt bij deze foto nog wel wat verdere discussie.
Toelichting eigenaar: Miranda Kluivers
Foto is gemaakt op het Hilgelo. Ik heb inderdaad allerlei standpunten geprobeerd. Mijn bedoeling was om de zonnestralen heel scherp te krijgen. Een grotere schaduwpartij van Wolter was niet mogelijk door rommel op de voorgrond.

Foto 5                                                                                                                                                             45 pnt

De stilte in deze foto is tegelijk triest. We missen wat tekening in de foto. Wanneer de kleuren iets meer doorgedrukt zouden worden, wordt de foto ook wat helderder. De vraag is of er meer in deze foto gezeten zou hebben als een ander standpunt was ingenomen. Nu komt hij wat saai en rommelig over (te veel bomen?). Tegelijkertijd wordt dit lage standpunt wel gewaardeerd.

Toelichting eigenaar: Bert Hummel

Geen, want Bert was helaas afwezig.

Foto 6                                                                                                                                                             45 pnt

Een mooi verstild landschap. Is dit een hdr foto?  De wolkenpartij is wat (te) donker. Er bestaat het gevoel dat er meer in had gezeten. Bijv. de spiegeling van de bomen in het water. Door deze uitsnede krijg je het idee dat er iets mist aan de onder- en zijkant. Ook de bomen zijn wat donker.

Tip: varieer in deze omstandigheden de standpunten.
toelichting eigenaar: Jan Bussink
De foto is gemaakt in het bos van Vitens (pompstation). Ik stond daar in de blubber. De bomen werden donker door het tegenlicht. Ik heb daardoor de foto naderhand iets opgelicht.

Foto 7                                                                                                                                                             55 pnt

Een sterke foto met een hele mooie symmetrie! Dat de weg in de verte zo wegloopt maakt het ook nog een spannende plaat. En…het is stil! (o, wonder!)

Er wordt nog even gesproken of de horizon nu lager moest zijn of niet. En dan vooral om de bomen aan de linkerkant – die zijn nu ‘afgetopt’. Waarschijnlijk zou de foto dan minder sterk zijn.
Toelichting eigenaar: Ingrid v.d. Holst
Tijdens een wandeling over het viaduct was het net stil en leeg op de weg. Dus ik moest snel zijn. Ik heb wel verschillend standpunten geprobeerd, maar dit is het.

Foto 8                                                                                                                                                             54 pnt

Deze foto van het ´waddige´ strand maakt ons ZEN! Een mooie stilte. De spiegeling van de lucht met wolken, blauw en rose. Hoewel het vele blauw/’de blauwe waas’ een enkeling aan het twijfelen bracht of dit wel echt was. “Ik krijg de neiging om zachtjes te praten”, is een opmerking die de sfeer van deze foto goed weergeeft. Een topper! Compliment voor de maker.
Toelichting eigenaar: Geert v.d. Veer
Ik had deze foto al vroeg klaar. Gemaakt bij mijn geliefde plek vlak bij Moddergat. De zon ging onder, vandaar dat blauw en rose. Dit is bijna hoe het was.

Foto 9                                                                                                                                                             48 pnt

Een z/w foto van een Hollands landschap. De horizon ligt mooi op 1/3-2/3. Er staat veel op de foto, wat afbreuk doet aan het thema ‘stilte’. De reiger op de voorgrond trekt veel aandacht. De foto als geheel komt wat vlak over. Misschien iets meer doordrukken? Wordt ‘ie scherper van.

Toelichting eigenaar: Erik Zoerink

Het is niet Eibergen! Foto gemaakt in het westen van het land. Mijn bedoeling was de focus op de reiger te leggen. Maar foto was wat bewogen/wazig en daarom heb ik zwaar bewerkt en is de nadruk meer gekomen op de reiger en de schapen.

Foto 10                                                                                                                                                           40 pnt

Deze foto is lastig in het thema te plaatsen. Wordt meer ‘verstilling’ dan ‘stilte’ gevonden. Zou meer in een macro opdracht passen. De lampion misschien wat minder in het midden zetten en ‘ruis’ weghalen (bijv. links) De foto wordt wellicht sterker als de steel van deze bloem in de hoek zou staan, i.p.v. van in het midden. Vraag is waarom de maker voor een hoog iso heeft gekozen.

Toelichting eigenaar: Janny Hoenink

Ik vind het onderwerp lastig. Ik heb aan de foto niets veranderd. Dit is wat het was. Ik werd er even stil van en het trof me. Dus was dit voor mij ‘stilte’.  Ik vind het mooi zoals het wordt weergegeven en daarom zou/wil ik er niets van af halen.

Foto 11                                                                                                                                                           58 pnt

De sfeer in deze foto is mooi. Is tegelijkertijd spannend. Een mooie plaat met een mooie compositie. Mooi zoals het pad vanuit de hoek wegslingert het strand op. De fiets geeft kleur aan het geheel.
De lucht lijkt saai, kaal en leeg.
Toelichting eigenaar: Willem Brons
Voor het eerst op Ameland en de eerste dag mist en dus ben ik gewoon gaan fietsen om te zien of plaatjes kon schieten. Zo kwam ik op deze plek en daar heb ik eerst genoten van de oorverdovende stilte! Zelfs de zee was door de mist niet zien en te horen. Daarna heb ik mijn fiets hier neer gezet om deze plaat te maken.

Foto 12                                                                                                                                                           46 pnt

Een foto van zonsopgang of –ondergang. Is deze wat overbelicht? De plaat past eigenlijk bij veel thema’s en toch wordt ‘de stilte’ gemist. De tegenstelling tussen de donkere onderkant en de lichte bovenkant maakt dat de foto vlak over komt.

Toelichting eigenaar: Ursela Vogt

Het is een zonsopgang. En ja, ik heb de foto wat opgelicht. Ik heb toen verschillende foto’s gemaakt en deze moest het uiteindelijk worden. Ik kan me vinden in de commentaren.

Foto 13                                                                                                                                                           54 pnt

Een mooie foto van de spoorbaan die in de verte wegloopt. Mooi gepositioneerd. De zon maakt helaas overbelichting. (tip: met LR is hier wel iets aan te doen).  De compositie is mooi en strak. Het thema komt op deze manier heel mooi uit.
Toelichting eigenaar: William Slotboom
moeten we missen, want helaas door een slechte verbinding was hij ‘geluidsmatig en visueel afwezig’.

Foto 14                                                                                                                                                           47 pnt

Een foto die nieuwsgierig maakt naar wat nu voor de maker belangrijk is: de doorkijk of de boom met het grafmonument er onder. Is een mooie stille foto. Is de foto bewerkt i.v.m. sfeer? Sommigen leggen nadruk op de doorkijk, anderen zien toch liever de foto zoals aangeboden.
Toelichting eigenaar: Ria Nijhof
Foto is gemaakt op het kerkhof in Rekken. Ik was op zoek naar een steen uit 1921 om 100jaar aan te geven, maar niet gevonden. Ik werd getroffen door de oude stenen die zelfs niet meer te lezen waren. Uit veel foto’s heb ik uiteindelijk deze gekozen. De plek onder de boom trof me en die doorkijk naar die andere stenen daarbij.

Foto 15                                                                                                                                                           41 pnt

Een fijne foto met een mooie doorkijk. Voor sommigen met iets teveel muur. Standpunt is goed gekozen. De kleuren zijn lekker fris en helder. De doorkijk op de rij grafstenen geeft op deze manier een hele mooie diepte.

Toelichting eigenaar: Helma Olden

Dit is de Canadese begraafplaats in Holten. Al als klein meisje al vaak met vader hier geweest en daar leerde hij mij om de verhalen over deze tijd door te vertellen. Als ik hier ben geeft mij dat een gevoel van stilte. En mede door mijn geschiedenis is deze foto voor mij speciaal.

Opmerkingen na afloop.

  • ’t is nu erg laat geworden. Volgende keer echt om 20:00 beginnen! (WB- dus aanmelden tussen 19:20 en 19:55 ! Dan kan je nog koffie inschenken, eventueel kletsen met elkaar en dan klokke 20:00 beginnen!)
  • De fotobespreking bij toerbeurt door een paar mensen doen (5?) Dan de vraag of er nog aanvullingen zijn en doorgaan naar de volgende. Dit maakt dat het geheel vlotter verloopt.
  • Niveau van de foto’s lag vanavond hoog! Er waren veel goede foto’s
  • De punten: het gaat niet om een wedstrijd, maar vormt toch wel een extra prikkel.

Met veel plezier weer voor jullie genotuleerd,
Willem

beoordeling 202101

Comments are closed.